Kjellerup varmeværk bliver en synlig del af landskabet

Kjellerup varmeværk bliver en synlig del af landskabet

25/01-2019

Der har længe været et behov for at skifte det gamle flisfyrede anlæg hos Kjellerup Fjernvarmeværk ud. Derfor tog bestyrelse og driftsleder på inspirationstur, fortæller bestyrelsesformand for Kjellerup varmeværk Benny M. Thomsen:

”Vi besøgte en del varmeværker, blandt andet Aabybro varmeværk, og vi kunne godt lide arkitekturen. Byggeriet var overbevisende, fordi vi kunne se, at Arkikon kan håndtere både bygningsdelen og funktionaliteten i værket – det fungerede.”

Der er mange interessenter og følelser i spil

”Vi har alle været meget opmærksomme på, hvordan bygningen ser ud. Den kan ses langt væk, også inde fra byen, og den er trods alt 20 meter høj! Jeg synes, den bliver synlig uden at være dominerende. Og det er vigtigt – de er mange følelser i spil omkring sådan et byggeri, siger Benny M. Thomsen.”

Varmeværket skifter de to eksisterende kedler ud ad to omgange. Den største bliver udskiftet, når det nye anlæg kører. Den anden kedel fungerer stadig fint, så den fortsætter lidt endnu. Det giver en varmeværket mulighed for at være åben over andre teknologier, som solvarme eller varmepumper, hvis de er mere relevante til den tid.

Der er styr på processen

”Det har været en lang proces med mange gode tanker og snakke,” siger driftsleder Lars Mikkelsen Bjørnkær. ”Arkikon har haft nogle gode bud på vores udfordringer, og i processen har vi fået øjnene op for mange ting, vi ellers ikke ville have tænkt på.”
Benny M. Thomsen er enig: ”De er gode til at styre processer og tidsplaner hos Arkikon, og det er et vigtigt parameter i en lang byggeproces, ellers kan det hurtigt blive dyrt!”

Lars Mikkelsen Bjørnkær har længe haft et ønske om at samle sit personale mindst én gang om dagen, så alle ved, hvad der foregår og hvad de andre laver. Det giver synergi, mener han. Derfor er administrationsbygningen i forbindelse med værket blevet føjet til den oprindelige plan. Det viste sig i løbet af planlægningen, at det kunne betale sig at samle det hele i en arbejdsgang.

Med det som udgangspunkt udviklede projektet sig, og byggeriet er lige nu i fuld gang. Det forventes at stå færdigt i maj 2019. ”Nu nærmer vi os, og jeg glæder mig helt vildt,” siger Lars Mikkelsen Bjørnkær.

Visualiseringer har gjort det nemmere at tage de rette beslutninger

Arkikon er dygtige til at vise projektet visuelt, gennem 3D-tegninger, en fysisk model og Virtuel Reality. Det har gjort en stor forskel for Lars Mikkelsen Bjørnkær at se byggeriet og har givet indblik i værkets placering på grunden: ”Det har givet os nogle tydelige indikationer på, om vi har taget de rigtige beslutninger og hjulpet beslutningsprocessen på vej. Og så minimerer det risikoen for at glemme noget i processen.”

 

  • Kjellerup nye varmeværk består af administrationsbygning, værksted og et flisværk.
  • Værket skal køre med to linjer, 10 MW på kedlerne og 3 MW røggaskondensering.
  • Værket servicerer 1.750 brugere.
  • Værket står færdigt i maj 2019.
  • Samlet pris 80 millioner kroner.