Arkikon vinder årets bygningspris 2019

Arkikon vinder årets bygningspris 2019

03/10-2019

Slagelse Kommune uddeler hvert år en vigtig bygningspræmiering, der hylder god arkitektur. I år har Arkikon vundet prisen for Halsskov Varmeværk, som vi har designet i tæt samarbejde med SK Forsyning, MOE og Østermark. Når teknikken fungerer, og bygningen harmonerer med omgivelserne, går alt op i en højere enhed. Vi er glade for samarbejdet og stolte af resultatet.

”Arkikon har i et konstruktivt og berigende samarbejde på usædvanlig vis demonstreret en helt særlig evne til – symbiotisk – at indtænke funktionalitet i et meget vellykket design. Når byggeriets udtryk tilpasser sig omgivelserne på forbilledlig vis og ovenikøbet løfter hele områdets samlede udtryk, kan man jo næsten ikke ønske sig mere. Arkikon har udvist meget stor lydhørhed overfor bygherres ønsker og haft et sikkert øje for selv de mindste detaljer i den arkitektoniske helhed,” udtaler Jan Østerskov, Direktør for SK Forsyning.

Hos Arkikon er funktionalitet en fællesbetegnelse for, når alt fungerer optimalt. Både teknik og æstetik. Derfor bliver vores drøm opfyldt, når æstetiske visioner realiseres ved store, tekniske byggerier som Halsskov Varmeværk.

Når funktion bliver til velfærd

Varmeværker er ofte store og markante for at kunne rumme de maskiner, der driver samfundets energiforsyning. Men bygningerne behøver ikke at genere omgivelserne. Tværtimod.

”Som arkitekt er det min opgave er at få samspillet mellem maskiner og mennesker til at fungere ved at gøre det ene til en fordel for det andet. Det er et stort logistisk puslespil, der skal gå op. Og i forbindelse med Halsskov Varmeværk har vi haft et rigtig godt samarbejde med SK Forsyning, MOE og Østermark,” fortæller Johan – Arkikons arkitekt på projektet.

”Målet er at invitere forbipasserende tættere på og give dem et indblik i, hvordan vores varmeforsyning fungerer, og hvor mange ressourcer forsyningen kræver. Til det formål er det afgørende, at varmeværket ligger tilgængeligt på en grund med indsyn fra en af områdets centrale stier. Placeringen understøtter på den måde vores arkitektoniske idéer, som har fungeret som målestok fra begyndelsen og hele vejen gennem processen,” forklarer Johan.

Resultatet af den vellykkede proces er, at vi i fællesskab har skabt et udtryk, der skiller sig ud fra mængden. En bygning, hvor det tekniske skaber værdi for befolkningen, og hvor det æstetiske skaber værdi for lokalsamfund og forbipasserende.

Fra traditionelle varmeværker til bæredygtige byggerier

Hos Arkikon er vi samtidig meget taknemlige for endnu engang at blive valgt som arkitekt på et af SK Forsynings ambitiøse og nytænkende projekter. Til Halsskov Varmeværk er der brugt træ, som er et bæredygtigt og nyt materiale i forbindelse med varmeværksprojekter. Funktionerne bestemmer bygningsformen og de konstruktive bygningsmaterialer, men i dette tilfælde pakkes teknikken ind i et blødere, svævende materiale – trælameller, som illustrerer samspillet mellem maskiner og mennesker. Det er dét samspil, der præger hele bygningen. Dét samspil, der giver varmeværket et varmere, æstetisk udtryk.

Halsskov Varmeværk er et vellykket eksempel på et moderne varmeværk, hvor detaljerne viser forskellen.