Egtved Varmeværk - et nyt og grønnere værk

Egtved Varmeværk - et nyt og grønnere værk

12/06-2020

Egtved Varmeværk – et nyt og grønnere værk

I Egtved er der udsigter til opførelsen af byens nye varmeværk. Værket bliver et kombineret varmepumpe- og biomasseanlæg, der sikrer en CO2-neutral produktion, og Arkikon er totalrådgiver på bygningsdelen. Her fortæller vores arkitekt på projektet, Henrik Juncker, lidt om arkitekturen i det nye værk.

Funktionalitet i elegante rammer

Det nye værk skal skabe en fremtidssikret varmeproduktion til borgerne i Egtved, og det udføres i kvalitetsmaterialer, der sikrer en lang levetid og harmonerer med de bygninger, der allerede findes på grunden.

”Materialerne og farverne bliver enkle og lette med rå facader i lysegrå og rødbrun beton. Facaderne etableres med lodrette spor i forskellige rytmer, som afspejler de indvendige funktioner. Disse arkitektoniske træk medvirker til et blødere udtryk af værket”, siger Henrik.

Ved ankomsten bliver ansatte og besøgende mødt af et stort glasparti i to etager, hvor den rødbrune beton markerer administrationsbygningen, mens driftsbygningen udføres i lysegrå beton. De sorte rammer omkring vinduernes udskæringer i facaden fremhæver den lodrette facadestruktur i kedelhallen, mens portåbninger og vandrette vinduesbånd i administrationsbygningen skaber en balance mellem funktionerne i bygningen. Vinduesbåndene giver lys langt ind i kedelbygningen og tilpasser sig efter sporene i facaden.

Med en karakteristisk skorsten, der rager op og drager opmærksomhed til sig, når borgere og besøgende ankommer til byen, kan værket fungere som et pejlemærke for industrien og for byen.

Indbydende lysindfald og harmoniske forbindelser

Indvendigt fortsætter den enkle, harmoniske stil med neutrale overflader, samt hvide og grå vægge med lysindfald, der virker indbydende for værkets besøgende såvel som for de ansatte.

”Fra hver af de lyse og åbne kontorlokaler på første sal bliver der adgang til en central gang, der slanger sig gennem bygningens forskellige funktioner og oplevelser og ender i køkkenet, hvor udsigten over solcelleparken kan nydes så langt øjet rækker. Lyset bryder ind gennem lokalernes langstrakte vinduesbånd og fortsætter ud i gangen, der etableres med ovenlysvinduer, som forstærker lysindfaldet”, forklarer Henrik.

Der er god udsigt over solfangerparken fra de fleste af administrationsbygningens lokaler. På første sal opføres et stort mødelokale, hvorfra der er udgang til en tagterrasse, så det bliver muligt at nyde solen i sin middagspause. Mødelokalet etableres yderligere med en foldevæg, så rummet kan åbnes op med køkkenområdet i endnu en åben forbindelse. Når døren er lukket, tager den form som et stort vægmaleri, der viser værkets forskellige industrielle processer frem og inddrager sit publikum i, hvordan varmeforsyningen fungerer. Denne fleksible og funktionelle indretning skaber en rummelig og levende oplevelse af det moderne varmeværk.

Ambitionerne er høje og idéerne er mange. Hos Arkikon er vi i fuld gang med arbejdet omkring Egtveds nye varmeværk, der forventes at være i drift i løbet af næste år.