Brønderslev Forsyning kombinerer sol og biomasse

Brønderslev Forsyning kombinerer sol og biomasse

22/03-2018

Med Chr. Johansen som totalentreprenør har Arkikon haft rådgivningsansvaret på bygningssiden af projektet, der har muliggjort indvielsen af verdens første kombinerede CSP- og ORC-anlæg i Brønderslev. I praksis betyder energikombinationen, at værket effektivt omsætter både koncentreret solvarme og biomasse til el og fjernvarme. Værket kommer til at bruge 45.000 ton flis om året og indsamle solenergi fra et fem kilometer langt solanlæg, der vil dække op til 90% af Brønderslevs energibehov.

Godt samarbejde giver flot resultat
Selve byggeriet er tænkt som et helt enkelt koncept, hvor spændingen mellem den tunge base og den lette skærmvæg, der svæver over, opleves i en umiddelbar, enkel og letforståelig form omkring en bagvedliggende maskinleverance af høj kompleksitet. Det er en bygning, der på samme tid skulle være let og fleksibel, så den kunne tilpasses maskinanlægget.

”Det har været et stort og spændende projekt for Arkikon at være en del af. Vi er rigtig godt tilfredse med resultatet, og det skyldes ikke mindst det gode samarbejde mellem de involverede parter, herunder Brønderslev Forsyning, NIRAS, Chr. Johannsen, Eurotherm, Aalborg CSP og Balslev,” siger Jesper Quist Hauskov, der er partner og tegnestuechef hos Arkikon.

Værket blev indviet d. 19. marts 2018, hvor både energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt og skatteminister Karsten Lauritzen var til stede.