Thyborøn Fjernvarmeværk

Thyborøn Varmeværk

PLACERING

Det eksisterende varmeværk ligger som et skib i det flade, bølgende landskab med vand til begge sider. Behovet for øget kapacitet gjorde det nødvendigt at udvide med endnu en bygning ved siden af den gamle. Den nye bygning arbejder videre med referencen til de landskabelige kvaliteter og særegenskaber samt ”skibets” æstetik for at holde byggeriet konsekvent og sammenhængende.

ARKITEKTUREN OG FUNKTIONALITETEN

Det har været essentielt for indretningen af den nye bygning, at den kan udnyttes sammen med det eksisterende værk. Bygningerne er derfor forbundet via en mellembygning med en ingeniørgang i kælderen. Mellembygningen indeholder værksted og lager, der fungerer praktisk for begge værker. Placeringen af den nye administration gav anledning til at indrette det nye flislager med et servicerepos, hvorfra man har direkte adgang til kranen, uanset hvor den måtte stoppe.

Det nye flislager er forsynet med naturlig ventilation, der er skjult i og beskyttet af facadens opbygning. Således udnyttes de kraftige vinde, der er karakteristiske for Thyborøn. For at imødekomme det barske kystklima i både styrke og æstetik består bygningen desuden af robuste materialer, der kan fremstå alene uden ekstra overfladebehandling eller særligt vedholdhold.

Det nye fjernvarmeværk bygger videre på det eksisterende værks reference til ”Skibet” uden at overdøve den mindre bygning. For at skabe sammenhæng mellem bygningerne forsættes dele af teglkonstruktionen i den nye bygning. Varmeværket er placeret således, at det, ved at vægte arkitekturen og æstetikken, skaber en velkomst til byen.

Fakta

Tilbygning for ny linje - 2013
Omfang:
1500 m2
Økonomisk omfang:
Kr. 14 mio.
Opgave:
Totalentreprise
Bygherrerådgivning
Samarbejdsparter:
Plan & Projekt, Tjæreborg


REFERENCE-ARK